Aivojen U-käyrän hallinta on uusi työelämätaito - Kuudes Aisti

Aivojen U-käyrän hallinta on uusi työelämätaito

Kun aivotutkija sanoo, että aivojen U-käyrän hallinta on merkittävä työelämätaito, pitää ottaa hiukan ryhtiä ja lievä etukeno. Aivotutkija Minna Huotilainen kertoi tämän viikon HOI -illasta aivojen toiminnasta ja työkyvyn ylläpitämisestä. Aivojen U-käyrä on sitä, että ihmisen päivä voi kulkea joko positiivista tai negatiivista käyrää kohti iltaa ja unta. Reitti vaikuttaa unen laatuun. 

Negatiivinen kaarre syntyy, kun ihminen kokee eteen tulevia asioita uhkina, kiire ja työpaine on liian kova tai olosuhteet tekevät työhön keskittymisen vaikeaksi. Lopputuloksena on kyynisyyttä ja välinpitämättömyyttä ja lopulta stressiä, joka haittaa yöunen laatua.
Positiivinen kaari on puolestaan sitä, ihmisellä on hallinnan tunne, vapautta, oppimisen mahdollisuuksia ja rauhaa tehdä asioita hyvin. Kaiken tämän tuoma turvallisuus laskee stressiä ja auttaa myös yöuneen.
Yöunesta on puhuttu paljon ja siihen pitää edelleenkin kiinnittää huomiota.

Uni on liikunnan ja tunteiden hallinnan ohella tärkein osa ihmisen henkisesti tasapainoista elämää. Unen aikana ihmisen aivot simuloivat erilaisia asioita tulevaisuutta varten. 

Minna Huotilaisen mukaan positiivisen ja negatiivisen käyrän vaikutuksiin pitää jokaisen kiinnittää huomiota. Siihen tarvitaan sekä yksilön omia, että työpaikan puolesta tehtäviä toimia. Negatiivinen kaari ei ole lopullinen tuomio, vaan siltä voi oikein toimien siirtyä positiiviselle kaarelle, jonka kerrannaisvaikutukset ovat suuret.